Färg till träfasad
När man ska välja färg till husets fasad finns det några saker som är bra att tänka på. En utomhusfärg är trots allt något som du ska leva med länge, då är det viktigt att valet blir rätt. Omgivning och terräng, arkitektur och stil, grannhusen, ljusa kontra mörka kulörer, huvudkulör och detaljfärger, allt hänger ihop och skapar helhetsintrycket.
Det kan tyckas enkelt att välja en vit kulör. Men se upp, vitt är inte alltid vitt. Ett riktigt vitt färgprov ger en onaturlig ”bländvit” fasad, nästan självlysande. För att fasaden ska uppfattas som vit ska du välja en vit färg som har en gnutta gult och grått i sig. Utan det gula, men med lite grått i sig, uppfattas den vita färgen lätt som blåaktig.
Om du vill att ditt hus ska upplevas som neutralgrått ska du välja ett färgprov med en varm grå nyans. Vill du ha det varmgrått ska du välja en ännu varmare kulör som nästan går över mot beige. Dragningen åt blått blir allra tydligast för ljusa och mellanmörka grå nyanser.
Om ditt hus har en modern arkitektur, varför inte ge det en svart kulör? Svarta fasader har blivit alltmer efterfrågade under 2000-talet. En fråga du ska ställa dig är dock: vill jag att mitt hus ska vara kolsvart? Dels för att det kan vara svårt att få till – men också för att många av de hus vi upplever som svarta vid närmare påseende ofta är mörkgrå eller mörkbruna. Svarta hus smälter in mot en mörk bakgrund och framhäver detaljer i andra kulörer.
Om du väljer grönt gör du klokt i att välja en kulör som inte är för stark och som drar ganska mycket mot gult. Vill du anknyta till naturen bör det gröna provet dessutom vara ganska mörkt. Om du väljer ett prov med för lite gult i så kan huset lätt uppfattas som blågrönt. Det är stor skillnad mellan ett blågrönt hus och ett gulgrönt. För att bli vacker på fasaden ska den kännas lite smutsig på det lilla färgprovet.
Rött har en lång tradition som fasadfärg. Vill du anknyta till den traditionella faluröda färgen, ska du välja en röd kulör som har en dragning åt gult. Då får du en vacker fasad som inte sticker ut för mycket. Traditionella detaljer smälter in vackert när de målas i gult, grått eller och gråblått. Fasaden blir alltid mer kulört och intensiv än det lilla färgprovet. Därför kan rosa kulörer lätt bli för kulörstarka på hus.
För att fasaden ska bli vackert rosa bör färgprovet vara ganska dämpat och inte alltför ljust. Ibland tenderar rosa kulörer också att dra åt blått på fasader. För att undvika det bör du välja ett färgprov som drar åt gult.
Att måla huset blått kräver lite extra omsorg. Dels för att blå hus traditionellt är ovanliga och blir lätt för starka på en hel fasad. Men också för att blått är en kulör som ”växer” på fasaden. Ett blågrått färgprov ger ofta en tydligt blå fasad. Vill du istället att den ska kännas blågrå ska du välja en kulör som är neutralgrå på det lilla färgprovet.
En gul kulör bör alltid dra lite åt rött. Risken är annars att fasaden ger ett grönaktigt intryck. Se också upp med klara nyanser, eftersom gula fasadfärger lätt kan upplevas som för starka och nästan självlysande. För att få en behaglig gul nyans bör färgen upplevas som lite murrig och ”smutsig” på färgprovet. Det senare minimerar risken att färgen blir för stark i dagsljus. På gula hus är det ofta vackert att ha gulbruna, grå, mörkbruna eller rödbruna detaljer.
Beigefärgade hus förändras beroende på omgivning, ljus och färg på detaljer. På ett litet färgprov ser färgen ofta ganska oansenlig ut, men blir mycket vacker på fasaden. Färgområdet är någonstans mellan grått, gult, brunt och rosa. Alla beigefärgade kulörer har en dragning mot en eller flera av dessa färger. På många hus ger en mörkbrun färg lite av en sportstugekänsla och de smälter ofta bra in i skogsmiljö.
Är det nödvändigt att provmåla?
Försök inte färgsätta ditt hus enbart med färgprover. Då kommer resultatet troligtvis inte bli alls som du tänkt dig. Lägg lite tid och några kronor på att provmåla kulörerna du fastnat för innan du bestämmer dig. Då minimerar du urvalet av kulörer och ökar chansen att välja rätt kulör att provmåla med redan från början.
Tips när du provmålar!
Hur du uppfattar den uppmålade kulören på huset stämmer inte med “egenfärgen” (färgprovet) utan varierar beroende på betraktningssituationen. Ljus, omgivning och material på fasaden påverkar upplevelsen av kulören. Ligger huset i en skogsdunge, är grannhuset knallgult eller ligger det ensamt ute på landet? Omgivningen påverkar! Provmåla vid ett hörn av huset, det brukar ge bästa bilden av det tänkta slutresultatet. Dessutom är det viktigt att du målar upp alla kulörer du valt (fasad, sockel, detaljer) så att de upplevs tillsammans. De kommer att påverka varandra.
Lägg upp de två bilderna grått hus och gult och rött hus bredvid varandra utan slider.
Färgprov vs. uppmålad kulör!
En tumregel som är bra att ha med sig när det är dags att välja kulör till huset är att jämfört med det lilla färgprovet kommer kulören att upplevas både ljusare och intensivare/mer kulört när den målas upp på en större yta utomhus. Därför bör du alltid välja en färg som är både mörkare och smutsigare än vad du tror att du letar efter. Dessutom uppfattar du den uppmålade kulören kallare än det lilla färgprovets färg. Det vill säga – en gultoning minskar eller försvinner helt och den blåa tonen ökar. Likaså kan du uppfatta en blå ton även om färgprovet helt saknar dragning mot blått – som i fallet med neutralt grått. Ett neutralgrått färgprov resulterar därför i en blågrå fasad.
Med Alcro Bestå får du inte bara en vacker fasad. Du är smart också!
Med Alcro Bestå målar du alltid huset grönt.
Eftersom Alcro Bestå är ett helt vattenburet system kan vi minska den skadliga inverkan på miljön. Det tredelade skyddet gör underhållsintervallerna längre, och materialförbrukningen lägre.
Fasader mattas av, några snabbare än nödvändigt.
Solens ultravioletta strålning skapar lätt skillnader i kulören på skuggiga respektive partier exponerade för solen. Bestå Briljant är utvecklad för att vara extra tålig mot solens strålar.
Med en elastisk färg slipper du sprickor i färgskiktet.
De stora temperaturskillnaderna i vårt klimat innebär stora påfrestningar på din fasadfärg. Den goda elasticiteten gör att Alcro Bestå Briljant har en enastående förmåga att följa träets rörelser utan att det uppstår sprickor där vatten och smuts kan tränga in.
Lätt att stryka ut och torkar på ett kick.
Alcro Bestå Täckfärg är klibbfri redan efter en timme och den är övermålningsbar efter 3-4 timmar. Samtidigt som täckfärgen är snabbtorkande är den också ännu enklare att stryka ut på fasaden. Färgens viskositet gör målningsarbetet går mycket lätt utan att färgen droppar.
Att tänka på vid val av kulörer!
Alcros fasadfärger är så slitstarka och vädertåliga att kulören du väljer kommer att hänga med länge. Därför är det en god idé att tänka igenom färgsättningen av ditt hus lite extra noggrant. Vad har det för uttryck och historia? Hur ser omgivningen ut med andra hus och kringliggande miljö? Och inte minst: Vilken kulör bultar ditt hjärta lite extra för?