Stuckatur & Takrosett

Vi har ett brett sortiment av stuckaturer till tak och väggar samt vackra takrosetter från kända märken som Orac Decor och NMC

Hur väljer man rätt stuckatur?

Överallt i och utanpå ett hus finns ledtrådar till hur insidan ska smyckas för att den ska hållas tidsenlig. Varför är det så viktigt att vara tidsenlig med stuckatur? Därför att med varje arkitektonisk stil har även proportionerna ändrats, och sätter man upp nyrenässansstuckatur i ett hus från till exempel 20-talet, 40-talet eller 90-talet så känns det inte rätt. Eller, det kan kännas superrätt precis just idag när stuckatur har fått ett väldigt stort uppsving, men när nyhetens behag har lagt sig finns risken att det är lättare än man tror att se att stuckaturen inte är original och att den inte hör hemma. Man kan bli förförd av trenden och göra förhastade val.

Den riktigt ornamenterade stuckaturen på 1800-talet och den som var populär i början av 1900 kräver bland annat en takhöjd som inte nyare bostäder har. Den hör visuellt samman med en viss rymd samt andra arkitektoniska element, och därför blir det malplacerat. Den här känslan förstärks när man kommer in utifrån och har husets fasad och trappuppgång (om det är en lägenhet) i färskt minne. Då blir inte helheten bra ens om man har lyckats på ett fenomenalt sätt med proportionerna.

Att få till lister och stuckaturer rätt är däremot inte så svårt. 

Det första och enklaste man kan göra är att leta efter ledtrådar i bostaden, eller i en annan bostad i samma stil.
Den kan bestämma stuckaturvalet och ge dig de mått du behöver. I gamla hus finns alltid spår som skvallrar om den arkitektoniska eran, även om mycket har renoverats bort. Om det så bara finns fem cm kvar av en list någonstans, eller om du hittar nån gammal konsol i källaren eller en gammal dörr, så kan du med hjälp av dom lista ut ungefär vilken typ av stuckatur som passar till ditt hem. Om du inte vill ha samma lister överallt i huset som originalet i vardagsrummet, välj då en annan från samma tidsperiod, så att de har ett inbördes släktskap.

Vad rummet är tänkt att användas till är också en viktig faktor. I våningens eller husets paradrum, de där man underhöll gäster, var stuckaturen ofta mer överdådig än i andra rum.

I en nyare bostad kan du mäta takhöjden och titta på dörrfoder och fönster för att låta dig vägledas i eventuell ytterligare utsmyckning, men tänk så här, less is more.