första-tapet-hjälpen

Är det första gången du ska tapetsera? Här får du några tips som kommer att underlätta för dig att skapa ett vackert hem.
Fast underlag är A och O
1.Riv bort löst sittande tapet, grundmåla eventuellt med en isolerande grundfärg tex Stärka, spackla alla ojämnheter. Slipa gamla tapetskarvar och spackla. Grunda sugande ytor med färg eller tapetlim. Hur slät ytan bör vara avgörs av hur tjock den nya tapeten är.

2.Om befintlig yta har en stark kulör eller ett kraftigt mönster och du ska sätta en lite tunnare tapet behöver du grundmåla i den nya tapetens bottenkulör.

3.När man sätter mörka eller starkt färgade tapeter behöver man alltid grundmåla där skarvarna hamnar, annars kan det bli en ljus glipa mellan våderna. Börja tapetsera vid ett fönster för att slippa skuggor i skarvarna. Idag sätts de flesta tapeter kant i kant!

4.Var noga med att få rätt limsort till din tapet. Fel lim kan ställa till det. Limmet läggs på med en roller eller limpensel. Lägg på limmet jämnt och flödigt och var extra noga i kanterna. Var försiktig så det inte kommer lim på framsidan, torka då bort det genast med en våt svamp. Grunda sugande ytor med färg eller tapetlim. Hur slät ytan bör vara avgörs av hur tjock den nya tapeten är.